معرفی سمند سورن

قبل از مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx ابتدا به معرفی این دو خودرو خواهیم پرداخت. Samand در اوایل دهه ۸۰ شمسی به‌ عنوان محصول ملی به بازار ایران معرفی شد و فصلی نو را در حوزه فعالیت‌های خودروسازی شرکت ایران خودرو رقم زد. این خودرو بر اساس پلتفرم ۴۰۵ توسعه‌یافته و تاکنون نسخه‌های مختلفی از آن به دست مشتریان داخلی رسیده است. اولین فیس لیفت رسمی آن که در سال ۱۳۸۶ راه به جاده‌های کشور یافت، سمند سورن نام گرفت.
Samand Soren از طرح ظاهری و نمای عقب نسبتا جدیدی بهره می‌برد و برخی اصطلاحات فنی جزئی نیز در آن اعمال شده است. در سال ۱۳۹۰، این خودرو به موتور ef7 مجهز شد و سال ۹۵ سامانه پرخوران توربوشارژ را هم در سینه خود جای داد. در این مطلب، به بررسی و مقایسه سورن ELX معمولی غیرتوربو پرداخته خواهد شد.


معرفی پژو پارس


پژو پارس نیز قطعا معرف حضورتان است؛ این خودرو در سال ۱۳۷۹ به‌عنوان نسخه فیس‌لیفت و نسبتا لوکس‌تر ۴۰۵ به مشتریان داخلی رخ نمایاند. طراحی ظاهری نسبتا جذاب peugeot pars از ۴۰۶ فرانسوی‌ها الهام گرفته شده و مشتریان زیادی را تا به امروز مجذوب خود ساخته است.
همین امر سبب شده است تا شرکت ایران خودرو جرأت اعمال کوچک‌ترین تغییری را در ظاهر این خودرو نداشته باشد؛ چراکه مشتریان داخلی با وجود تکراری‌شدن نمای peugeot pars، هم‌چنان آن را یک خودروی اقتصادی جذاب تلقی می‌کنند و شاید به این راحتی‌ها تحولات ظاهری هرچند جزئی را بر شمایل پژو پارس برنتابند. این خودرو نیز با نسخه‌های مختلف روانه بازار ایران شده است که در این مطلب، مدل ال ایکس این خودرو (مجهز به پیشرانه TU5 ) موردنظر ما قرار دارد.


تفاوت پارس tu5 و سورن elx

در این مطلب به بررسی مقایسه دو خودرو از خاندان ۴۰۵ پرداخته‌ایم و آنها را از جنبه‌های مختلف مانند: طراحی؛ فنی؛ تجهیزات رفاهی؛ ایمنی؛ تجربه رانندگی و شرایط بازار مورد بررسی قرار داده‌ایم.
مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx: طراحی


طرح ظاهری هر دوی این خودروها نسبت به سدان‌های تازه نفس امروزی، در یک کلام بسیار قدیمی و ازمدافتاده جلوه می‌کند. البته به‌منظور درک میزان قدمت و ازمدافتادگی ظاهر این خودروها، باید اندکی به فراتر از مرزهای کشور، به‌ویژه محصولات چینی بنگریم؛ زیرا حتی ارزان‌ترین خودروهای مدرن چینی، ظاهری به‌مراتب زیباتر از این دو سدان کهن‌سال ایرانی دارند.
به‌هرحال، اگر بخواهیم یکی از این دو خودرو را به‌عنوان محصولی زیبا معرفی کنیم، به‌احتمال قوی در نگاه اول سمند سورن خودرویی زیباتر و چشم‌نوازتر به نظر برسد؛ به‌‌ویژه بهره‌مندی از انحنای بیشتر در طراحی بدنه، شمایل مدرن‌تر چهره و چراغ‌های عقب جدید، موجب دلپسندتر جلوه‌کردن ظاهر samand Soren خواهد شد. اما در این بین، یک فاکتور نهان سبب می‌شود تا نظر بسیاری از مشتریان ایرانی به‌سوی پارس متمایل گردد و آن نیز شخصیت باطنی نسبتا لوکس و لاکچری peugeot pars در نظر اکثر خریداران داخلی است؛ به نحوی که بسیاری از مشتریان با وجود آنکه Soren را محصولی زیباتر می‌دانند، اما هنگام خرید، ظاهر پژو پارس را تحسین خواهند کرد و احتمالا آن را انتخاب می‌کنند.


این نیز از نکات جالب‌توجه بازار منحصربه‌فرد ایران است که یک محصول زیباتر نتواند سلیقه بصری مشتریان را در قیاس با خودروی دیگر به‌سوی خود جلب سازد؛ بنابراین، علی‌رغم زیبایی بیشتر Samand Soren elx، نمی‌توان به‌طور قاطع آن را برنده این قسمت از مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx نامید.
در بحث طراحی داخلی نیز رقابت بسیار نزدیک است؛ اما با این حال، peugeot pars lx به دلیل بهره‌مندی از داشبورد جدید با طراحی نسبتا مدرن‌تر، می‌تواند رضایت‌خاطر بیشتری را در مشتریان ایرانی پدید آورد. البته همان‌طور که اشاره شد، اختلاف میان طرح کابین دو حریف چندان زیاد نیست و شاید سلیقه برخی مشتریان به سمت Soren متمایل باشد.


از لحاظ کیفی، متریال کابین اکثر تولیدات ایران خودرو نسبت به گذشته افتی شدید پیدا کرده است و دیگر اثر چندانی از مواد نرم اسفنجی در ساخت داشبورد و رودری‌ها آنها مشاهده نمی‌شود. بنابراین، نمی‌توان به سطح کیفی متریال مورد استفاده در فضای داخلی این خودروها امتیاز بالایی داد اما با این حال، کیفیت کلی کابین سورن و نحوه مونتاژ آن، اندکی بالاتر از پژو پارس برآورد شده است و رضایت بیشتری در خریداران پدید خواهد آورد.
گنجایش فضای داخلی نیز یکی از فاکتورهای مهم در میزان راحتی سرنشینان هر خودرو به شمار می‌رود. این دو سدان ایران خودرو به دلیل برخورداری از پلتفرم یکسان و به‌ویژه فاصله محوری تقریبا برابر، فضای نسبتا مساوی را در اختیار سرنشینان خود قرار می‌دهند؛ به نحوی که چهار تا ۵ فرد بزرگسال با قد متوسط، می‌توانند به راحتی درون کابین هر دو خودرو جای بگیرند. البته صندوق عقب Samand Soren معادل 500 لیتر گنجایش دارد که حدود 30 واحد وسیع‌تر از صندوق پارس خواهد بود.
درمجموع، باید گفت که فضای داخلی این دو سدان ایرانی از هر جهت بسیار به هم نزدیک است و نمی‌توان به‌طور قاطع یکی از این دو خودرو را برنده تفاوت پارس tu5 و سورن elx از لحاظ طراحی داخلی دانست.

مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx: فنی


سمند سورن ELX در حال حاضر به موتور 1.7 لیتری EF7 مجهز شده است و معادل 115 اسب‌بخار قدرت به‌علاوه 159 نیوتن‌متر گشتاور را از طریق یک گیربکس 5 سرعته دستی به سمت محور جلو ارسال می‌کند. شتاب صفرتاصد این خودرو حدود 12 ثانیه برآورد شده است و حداکثر سرعت آن نیز از 190 کیلومتر بر ساعت فراتر نخواهد رفت.
در سوی دیگر، پژو پارس LX پیشرانه 16 سوپاپ TU5 را به جهت تامین قوای محرکه موردنیاز در سینه خود جای داده است تا به واسطه آن، حدود 108 اسب‌بخار قدرت را با 142 نیوتن‌متر گشتاور در هم آمیزد و با به‌خدمت‌گرفتن گیربکس 5 دنده دستی، این میزان نیرو را به‌سوی چرخ‌های جلو روانه سازد. شتاب و چالاکی peugeot pars tu5 چندان موردپسند مشتریان واقع نشده و اکثر آنها نسبت به شتاب کمتر این خودرو در قیاس با نمونه 1800 سی‌سی XU7 گلایه دارند.

به‌هرحال، پارس ال ایکس حدود ۱۳.۲ ثانیه زمان نیاز دارد تا از حالت توقف، به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت دست پیدا کند. بیشینه سرعت این سدان 1185 کیلوگرمی نیز ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت برآورد شده است. با توجه به آمار ارائه‌شده، باید گفت که توان فنی Samand Soren elx در مقایسه با پژو پارس ال ایکس نسبتا برتری دارد و سواری چالاک‌تری را به کاربران ارائه می‌دهد. تمامی اطلاعات مربوط به مشخصات فنی این دو خودرو در جدول زیر ذکر شده است:
مدل خودرو پژو پارس LX سمند سورن ELX
پیشرانه ۴ سیلندر TU5 ۴ سیلندر EF7
حجم موتور 1587 سی‌سی 1650 سی‌سی
حداکثر قدرت 108 اسب‌بخار 115 اسب‌بخار
حداکثر گشتاور 142 نیوتن‌متر 159 نیوتن‌متر
گیربکس ۵سرعته دستی 5‌سرعته دستی
مصرف سوخت (ترکیبی) 7.5 لیتر 7.49 لیتر
شتاب صفرتاصد 13.2 ثانیه 12 ثانیه
حداکثر سرعت 190 کیلومتر برساعت 190 کیلومتر برساعت
مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx: تجهیزات رفاهی



این دو سدان ایکو، تقریبا تجهیزات رفاهی یکسانی را در دسترس سرنشینان خود قرار می‌دهند و از این حیث، بسیار به یکدیگر نزدیک هستند. مواردی همچون تهویه مطبوع اتوماتیک، تنظیم برقی پشتی صندلی‌های جلو و آینه‌های جانبی تاشونده برقی، از جمله مهم‌ترین مشترکات سورن معمولی و peugeot pars lx در بحث آپشن‌های رفاهی محسوب می‎شوند. در ادامه مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx، جدول زیر تمامی ابهامات شما پیرامون مشخصات رفاهی این دو خودروی ایرانی را به‌طور کامل برطرف خواهد کرد:
مدل خودرو پژو پارس LX سمند سورن ELX
چراغ چراغ مه‌شکن در جلو و عقب- نقشه‌خوان چراغ مه‌شكن جلو و عقب- چراغ نقشه‌خوان- چراغ خطر سوم- داراي چراغ‌هاي عقب ال اي دي- تنظيم زاويه نور چراغ‌هاي جلو از داخل اتاق
سیستم‌های مالتی‌مدیا رادیوپخش رادیوپخش
صفحه نمایش
رینگ رینگ آلومینیومی یا فولادی 15 اینچ کد كلاس 57511: رينگ آلومينيومی 185/65R15
كد كلاس 57521- 57520- 57518- 57515: رينگ فولادی 185/65R15
آینه آينه‌هاي جانبي برقي- راهنمادار و تاشونده برقی تنظيم آينه‏‌هاي جانبي برقي و مجهز به گرمكن- آينه‏‌هاي جانبي راهنمادار و تاشونده اتوماتيك- آينه چراغ‌دار روي آفتاب‌گير سمت شاگرد
تهویه مطبوع تنظيم اتوماتيك تنظيم اتوماتيك- كانال تهويه براي سرنشينان عقب
صندلی تنظيم برقي پشتي صندلي‏‌هاي جلو تنظيم برقي پشتي صندلي‏‌هاي جلو- تنظيم اهرمي ارتفاع صندلي راننده- پشت‌سري صندلي جلو با قابليت تنظيم ارتفاع و زاويه- پشت‌سري صندلي عقب يكپارچه با صندلي- دسترسي به صندوق از داخل اتاق
شیشه شیشه‌بالابرهای برقی جلو و عقب شيشه بالابر برقي درب‌هاي جلو و عقب- شيشه‏‌هاي بالابر برقي هوشمند (مجهز به آنتي‌ترپ و پاور ويندو)
سیستم هشداردهنده سیستم هشدار موانع در عقب سيستم هشداردهنده هوشمند مركزي ورود غير مجاز- هشداردهنده موانع عقب
سایر امکانات فرمان هیدرولیک، مجهز به كليدهاي كنترلي، بازکن در صندوق عقب از داخل اتاق- اتوفلاشر (در ترمزهاي شديد با کاهش ناگهاني سرعت، فلاشرها روشن مي شوند) و تايمر چراغ سقف و آگاه‌كردن راننده از وضعيت بازوبسته‌شدن درب خودرو توسط چراغ‌هاي راهنما و چراغ سقفي و LED داخل جلوآمپر فرمان هیدرولیک، مجهز به كليدهاي كنترلي ستون فرمان تلسكوپي(جمع شونده)- بازکن درب صندوق عقب از داخل اتاق و روي سوييچ- جمع‌كردن برقي آينه‏ هاي جانبي از داخل اتاق و روي سوييچ- سيستم روشنايي موقت در محيط‌ هاي تاريك
مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx: ایمنی




از آن‌جایی‌که این دو خودرو در تست‌های معتبر موسسات بین‌المللی ایمنی‌سنجی حضور نیافته‌اند، بنابراین نمی‌توان به‌طور دقیق میزان امنیت آن‌ها را مورد سنجش و ارزیابی قرار داد. در این میان، با استناد به پلتفرم یکسان هر دو خودرو و سطح تجهیزات ایمنی به‌کاررفته در آن‌ها، می‌توان امتیازی تقریبا مشابه به ایمنی سمند سورن ای ال ایکس و پژو پارس ال ایکس اعطا کرد. البته میزان آن چندان بالا نخواهد بود و درکل، نمی‌توان به امنیت این دو خودرو در مقایسه با محصولات روز دنیا امید زیادی بست‌.
مدل خودرو پژو پارس LX سمند سورن
تجهیزات ایمنی و حفاظت سیستم ایموبیلایزر- قفل مرکزی با ریموت- اتولاک- مسترلاک- قفل میکروسوییچی درها- اخطار سرقت با بوق، اتوفلاشر سيستم ضدسرقت (ايموبيلايزر)- سيستم هشداردهنده هوشمند مركزي ورود غيرمجاز- قفل مركزي با ريموت كنترل- كمربندهاي ايمني با قابليت تنظيم ارتفاع
کیسه‌هوا دو عدد (راننده و سرنشين جلو ) دو عدد (راننده و سرنشين جلو)
سیستم ترمز ترمز EBD ،ABS- ترمز جلو و عقب دیسکی خنک‌شونده- ترمز عقب دیسکی (كد كلاس 28513، 28515، 28516 و 28517) یا کاسه‌ای (كد كلاس 28518، 28519، 28520 ، 28521، 28523، 28524، 285225و 28526) ترمز EBD ،ABS- ترمز جلو و عقب دیسکی خنک‌شونده- ترمز عقب دیسکی یا کاسه‌ای (57518، 57520 و 57521)
مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx: تجربه رانندگی

از آن‌جایی‌که کیفیت سواری و عملکرد یک خودرو در حین رانندگی وابستگی نسبتا زیادی به نوع پلتفرم و شاسی آن دارد، درنتیجه باید گفت که ماهیت تجربه رانندگی این دو سدان داخلی تفاوت زیادی با یکدیگر نخواهد داشت؛ چراکه پلتفرم آن‌ها یکسان و بر اساس شاسی قدیمی پژو ۴۰۵ توسعه ‌یافته است.
سیستم تعلیق دو خودرو نیز تفاوت زیادی با یکدیگر ندارد و عملکرد متوسط رو به پایینی را در جذب ضربات ناشی از ناهمواری‌های سطح جاده را ارائه می‌دهد. درنتیجه، سرنشینان حاضر در این دو خودرو سواری چندان نرم و بدون لرزشی را تجربه نخواهند کرد. اما همان‌طور که در بخش فنی اشاره شد، پیشرانه این دو محصول ایران خودرو نسبت به یکدیگر متفاوت است و هرکدام توان فنی مخصوص به خود را ارائه می‌دهند. در این بین، سمند سورن علی‌رغم وزن بیشتر، به دلیل بهره‌مندی از پیشرانه نسبتا پرقدرت ‏EF7 چالاکی بیشتری را نصیب راننده خود خواهد کرد.
کیفیت هندلینگ و پایداری این خودروها در مسیرهای مارپیچ تقریبا برابر ارزیابی شده است و رانندگان در شرایط عادی می‌توانند با اطمینان خاطر مناسب و بادی‌رول اندک از این‌گونه جاده‌ها عبور کنند. فقدان سامانه‌های نوین ضدلغزش و انحراف نظیر سیستم‌های کنترل کشش و پایداری در این دو خودرو، موجب می‌شود تا عبور پرسرعت و پرشتاب از مسیرهای لغزنده و مارپیچ تا حدی مخاطره‌آمیز برآورد شود.
عملکرد ترمزهای این خودروها نیز بازدارنگی مشابهی را ارائه می‌دهد و در حالت عادی، از قدرت مناسبی برخوردار است. با این وجود، نسخه‌های مجهز به ترمز دیسکی عقب، اطمینان خاطر بالاتری را حین رانندگی‌های پرشتاب در کاربر به وجود خواهند آورد.
مقایسه پژو پارس tu5 با سمند سورن elx: شرایط بازار


اصولا محصولات سنتی ایران خودرو نظیر انواع peugeot و Samand، در ردیف خودروهای پرفروش بازار کشور قرار می‌گیرند و معاملات آن‌ها همواره از رونق مناسبی برخوردار است. peugeot pars lx و Samand Soren elx هم در این دایره جای می‌گیرند و معمولا مشتریان فراوانی پای خرید آنها بست نشسته‌اند؛ اما در این میان، پژو پارس را می‌توان تافته‌ای جدابافته دانست که رونق فروش و شرایط بازار آن یک سروگردن از سمند سورن بالاتر است و جزو خودروهای معادل پول نقد در بازار کشور شمرده می‌شود؛ چراکه در کم‌ترین زمان ممکن پس از مراجعه به بازار، مشتری مناسبی برای آن پیدا خواهد شد.
جمع‌بندی

این دو خودرو از لحاظ ماهیت و ساختار، تفاوت محسوسی با یکدیگر ندارند؛ هر دو خودرو از کابین جادار با طراحی نسبتا متقاعدکننده سود می‌برند و خدمات پس‌ازفروش و لوازم یدکی آن‌ها نیز به‌وفور در سراسر نقاط کشور یافت می‌شود.
در این بین، عملکرد فنی Soren elx هیجان بیشتری را نصیب مالک خود خواهد کرد و تواضع بیشتر پارس ال ایکس مجهز به موتور TU5 نیز، آرامشی افزون‌تر و استهلاک فنی کمتری را برای کاربران خود به‌همراه خواهد آورد. درمجموع، نکته این‌جا است که پژو پارس با وجود قدمت بالاتر، در چشم مشتریان ایرانی ارزش بیشتری دارد و اکثر افراد ترجیح می‌دهند یک نسخه از peugeot pars را به خدمت بگیرند تا آن‌که به سراغ خانواده Samand بروند.
با این حساب، علی‌رغم ظاهر زیباتر و توان فنی برتر سمند سورن، باید پژو پارس ال ایکس را با اختلاف بسیار اندک برنده این رقابت خودرویی اعلام کنیم؛ هرچند که شاید نظر شما متفاوت با این باشد.